Gündelik yaşamın akış hızını belirleyici bir niteliğe sahip olan internet, sanıldığı gibi yalnızca sosyal medya ve haberleşme için değil, ekonomik düzen başta olmak üzere birçok ulusal sorunun çözüm yolu olarak kullanılıyor. Gelişen teknolojiyle birlikte artan ihtiyaçlar, insanoğlunu yenilikçi icatları yapmaya iterken, internetle alakalı altyapı çalışmaları ülkemizde de eş zamanlı şekilde ivme kazanmış durumda. 2020 yılına yaklaşırken söz konusu yatırımlar 5G üzerine yoğunlaşmış durumda. Hayatın neredeyse her alanında altyapıyı oluşturan internet, avantajları kadar bazı dezavantajlar da doğurabiliyor. Fakat söz konusu global altyapı ve sistemle alakalı olunca gelişmekte olan teknolojik ihtiyaçlar çok farklı bir rotaya doğru ilerliyor.
2010’lu yılların başında 4.5g ile alakalı çalışmaların hızlanması ve 2015-2016 yıllarında dünya genelinde yaygınlaşmasıyla bu alanda yapılan Ar-Ge çalışmaları ve yatırımlar ivme kazanmıştı. Ülkelerin teknoloji alanında yaptıkları yatırımların uzun vadede kazanca dönüşmesi, iş dünyasında da bir yatırım ve kazanç kapısını aralanmış oldu. Peki, bu rakam ve harften oluşan sembolik adlandırma gerçekte ne anlama geliyor? 4.5G ya da 5G olarak tanımlanmış olan hız birimleri ise gündelik hayatımızda ne kadar etki oluşturabiliyor?
İnternet, altyapı ve hız bakımından dünya genelinde hâlâ yeterli düzeye getirilebilmiş değil. Bu da teknoloji firmalarını ve bu alanlara yatırım yapan şirketleri çeşitli Ar-Ge çalışmaları yapmaya itiyor. Artan internet hızı üretimden sanayiye, tarımdan bankacılığa kadar birçok alanda işlenen faaliyetlerin kolaylaşmasını ve hızlanmasını sağlamakla kalmıyor, gündelik hayatın akış hızını da pratik bir şekle sokuyor. Gün içinde duyulan dijital ihtiyaçlara harcanan vakit minimum seviyeye düşerken, öncelikli işlere harcanabilecek vakit de artmış oluyor. Peki, söz konusu 5G üzerine yapılan yatırımlar ne gibi alanlarda kullanılabilir ve fayda sağlayabilir?
5G Teknolojisinin Sunduğu Yenilikler
- Sağlık: Uzaktan bağlantı ile gerçekleştirilen riskli ameliyatlar, güçlü ve hızlı altyapı sayesinde çok daha sağlıklı ve minimum risk ile yapılabilir.
- İletişim: Bireysel anlamda çevrenizle yapacağınız görüşmeler çok daha hızlı, pratik ve kaliteli bir standarda kavuş olacak.
- Taşımacılık: Uzaktan bağlantı hızındaki artış, insansız araçlar ile hizmet veren şirketlerin çok daha kaliteli ve hızlı bir hizmet vermesine olanak sağlayacak.